De horeca groeit, 100.000 mensen nodig


Tot 2025 zijn er zo’n 100.000 extra mensen nodig in de horeca. Uit onderzoek van Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH) en Koninklijke Horeca Nederland (KHN) blijkt dat de horeca groeit, maar dat horecazaken moeite hebben met het vasthouden van hun personeel. Zo moeten restaurants ieder jaar maar liefst 45 procent van hun personeel inwerken.

Personeel binden

De tekorten zijn flink; in 2019 zijn er 16.000 koks nodig en ook in de bediening wordt verwacht dat er zo’n 60.000 tot 67.000 medewerkers nodig zijn. De verwachting is dat deze aantallen in 2025 alleen maar oplopen. Ondernemers moeten daarom inzetten op het behoud van hun medewerkers, samenwerken met het onderwijs om zo voor een grotere instroom te zorgen en moeten zelf opleidingsmogelijkheden bieden. “Het inwerken van nieuwe medewerkers kost veel energie, horecaondernemers moeten proberen hun huidige personeel langer vast te houden en binden aan hun bedrijf”, aldus Robèr Willemsen, de voorzitter van de KHN en zelf horecaondernemer.

Meer in gesprek met personeel

Willemsen wil dat horecaondernemers in gesprek gaan met hun personeel over wat zij van hun werk vinden, wat zij van hun loopbaan verwachten en over arbeidsvoorwaarden. “Uit ervaring is gebleken dat veel mensen het werken in de horeca heel erg leuk vinden, maar dat het voor mensen met een gezin vaak minder goed uitkomt qua werktijden, omdat zij veelal in de weekenden of in de avonduren moeten werken”, aldus Willemsen. Natuurlijk zit het hem niet alleen in andere werktijden; ook salaris en de mogelijkheid om jezelf verder te ontwikkelen zijn belangrijke punten voor medewerkers.

Gelukkig liggen er daar mogelijkheden: medewerkers kunnen hogerop als manager, maar ze kunnen zich ook verdiepen in het vak door bijvoorbeeld een opleiding tot sommelier te doen. Steeds meer medewerkers besluiten als zelfstandig ondernemer aan de slag te gaan om zo de ongunstige werktijden te vermijden.

Horecapersoneel via Rent a Butler | &CO

Bent u op zoek naar nieuw personeel? Tijdelijk, voor een seizoen, of voor een langere tijd? Bij Rent a Butler | &CO kunt u onder andere terecht voor bedieningsmedewerkers, party managers, barpersoneel, zelfstandig werkend koks, hulpkoks en hostesses. Wij stomen ons personeel klaar om volledig in uw horecagelegenheid mee te kunnen draaien. Elke kracht van Rent a Butler | &CO beschikt over de juiste basiskennis en enthousiasme op de werkvloer. Neemt u gerust contact met ons op voor meer informatie.

Geen categorie

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.