Solliciteren online

Solliciteren gebeurt steeds meer online

Al ben je nu nog aan het studeren; de tijd van afstuderen, solliciteren en werken komt eraan. Omdat solliciteren steeds meer online gebeurt en potentiële werkgevers niet alleen jouw cv maar ook jouw social media-profiel(en) meenemen in hun besluit, is het goed om hier nu al mee rekening te houden. Is jouw toekomstige werkgever blij als hij jouw Facebookprofiel, Twitteraccount of LinkedIn bekijkt?

Online recruitment

Bedrijven zoeken steeds vaker online naar nieuwe medewerkers. Dat doen ze door vacatures op hun eigen websites en op vacaturesites te plaatsen, maar steeds vaker ook door gebruik te maken van social media. De best passende kandidaat is namelijk sowieso één van de miljoenen Nederlands die op Facebook actief zijn. Bovendien is geen enkele databank zo uitgebreid als de cv-databank van LinkedIn. Daarnaast kunnen bedrijven via sociale media veel gerichter mensen aanspreken en is het veel goedkoper en efficiënter. Via social media kunnen geschikte kandidaten razendsnel (en tegen relatief lage kosten) gevonden worden; geen wonder dat bedrijven de frequent gebruikte social mediakanalen zoals LinkedIn, Facebook en Twitter in hun online recruitmentstrategie omarmd hebben.

Tips online solliciteren

Tips om jouw social mediaprofiel te gebruiken bij het solliciteren

Dat de voordelen voor bedrijven en ondernemingen om sociale media in te zetten voor het werven van kandidaten groot zijn, is duidelijk. Maar hoe zou jij je sociale media kunnen gebruiken om toekomstige werkgevers te zoeken en efficiënt te solliciteren? Wij geven vier tips.

  1. LinkedIn is het belangrijkste medium

Als je op zoek naar werk bent, is LinkedIn het belangrijkste sociale kanaal. Maar voordat je jouw cv uploadt op LinkedIn, is het van belang om te weten hoe recruiters te werk gaan, zodat je jouw cv hierop kunt afstellen. Gebruik en herhaal bijvoorbeeld de juiste trefwoorden en hun synoniemen in je cv om bovenaan in de zoekresultaten te komen. Belangrijk daarbij is dat de trefwoorden die je gebruikt, slaan op wat je wil doen, in plaats van op wat je al gedaan hebt.
Het gebruik van de juiste trefwoorden zal in de toekomst nog belangrijker worden, aangezien steeds vaker chatbots en articifial intelligence worden ingezet om gevraagde vaardigheden in vacatures te matchen met profielen van kandidaten.

  1. Volg en like bedrijven waar jij interesse in hebt

Like de ondernemingen of bedrijven waar jij graag zou willen werken op Facebook, volg ze op LinkedIn. Dat maakt namelijk een goede indruk. Bovendien kijken bedrijven altijd eerst bij de mensen die ze al ‘kennen’.

  1. Screen en censureer jezelf

Online recruitment

Je mag er tegenwoordig zeker van zijn dat een recruiter je ‘googlet’ voordat je op een sollicitatiegesprek komt. Screen daarom jezelf al eens: hoe ziet jouw Facebookprofiel of Twitteraccount eruit? Wordt een toekomstige werkgever daar enthousiast van? Sta je in dubio of je een foto of activiteit moet posten? Stel je dan eens de vraag of je opa of oma, vader of moeder, aanstoot zouden nemen aan wat je online zet. Als dat zo zou zijn, dan is het misschien beter om van die posting af te zien. Je toekomstige werkgever zal er dan waarschijnlijk ook niet blij van worden.

  1. Ken je recruiter

Je kunt natuurlijk ook zelf online op zoek gaan naar jouw contactpersoon / recruiter binnen het bedrijf waar je solliciteert. Hoe meer je weet over deze persoon, hoe beter je jezelf kunt verkopen, hoe meer kans je maakt op de baan.

Bijbaan in de horeca? Goed idee!

Wat ook altijd goed staat op je cv is werkervaring. Als je, hoewel je pas bent afgestudeerd, toch al kunt aantonen dat je gemotiveerd bent om te werken en dat je weet hoe je met klanten en collega’s om moet gaan, dan heb je een streepje voor. Met een bijbaan in de horeca kun je zelf een aantal vaardigheden trainen die (toekomstige) werkgevers graag willen. Graag een centje bijverdienen in de horeca en zelf jouw werktijden kunnen indelen zodat ze het best aansluiten bij jouw studie?

Solliciteer dan nu online bij Rent a Butler!

Rent A Butler

Carrière, Vacatures

Geef een reactie