Onderhandelen over salaris

Tips om (voor het eerst) te onderhandelen over je salaris

Misschien ben je nu nog aan het studeren, maar na je afstuderen moet je weer aan de bak: je moet gaan solliciteren. Waarschijnlijk is het niet het eerste waar je aan denkt als je net uit de schoolbanken komt, maar onderhandelen over je arbeidsvoorwaarden, zoals je salaris, is daarbij erg belangrijk.

Met je toekomstig werkgever over jouw salaris onderhandelen kan best spannend zijn, zeker als je na lang zoeken eindelijk zicht hebt op een leuke job. Die kans wil je natuurlijk niet verspelen. Toch is het belangrijk om dit onderwerp aan te snijden en niet te snel of zomaar genoegen te nemen met het aangeboden salaris. Al is het alleen maar om ervan te leren. Wat leer je er dan van, vraag je je misschien af. Je leert bijvoorbeeld te bepalen wat je waard bent, en dat je dit soort gesprekken los moet zien van je persoonlijke relatie tot een ander. Dat zijn waardevolle financiële lessen om op te doen.

Waardevolle tips om over je salaris te onderhandelen

Betreed jij binnenkort de arbeidsmarkt of ben je onzeker over je salarisonderhandelingen? Onderstaand vind je een aantal tips over hoe je dit het best kunt aanpakken.

  1. Doe je huiswerk

Om erachter te komen wat een redelijk salaris voor jouw functie is, kun je natuurlijk altijd op internet op zoek gaan. Maar nog beter is: vraag rond in je vakgebied. Bij het bepalen van je ideale salaris is het belangrijk om rekening te houden met je leeftijd, ervaring, wat soortgelijke bedrijven betalen, je verantwoordelijkheden en de locatie van het werk. Deze zaken zijn namelijk allemaal van invloed op je vergoeding.

  1. Loop vooraf de mogelijke scenario’s door

Het is allemaal al spannend genoeg, en om te voorkomen dat je gelijk op het eerste tegenbod in gaat, is het belangrijk om vooraf de mogelijke scenario’s door te nemen. Bedenk wat je nodig hebt aan salaris (wat het laagste bod is dat je zou accepteren), wat je zou willen (je doel) en wat geweldig zou zijn (je droom). Maak ook een overzicht van al je uitgaven. Denk daarbij aan reiskosten, je studentenlening die je moet aflossen en je pensioenopbouw. Zo weet je wat je aan het eind van de maand overhoudt.

  1. Een hoger salaris krijg je niet zomaar

Niemand geeft je zomaar een hoger salaris, dat moet je verdienen. De enige die verantwoordelijk is voor de onderhandeling en wat je er maandelijks op je rekening bijgeschreven gaat worden, ben jij. Dus kom voor jezelf op, maar wel met goede en legitieme argumenten. Waarom ben jij speciaal of onmisbaar? Wees concreet over wat je kunt.

  1. Er zijn grenzen aan zelfverzekerdheid

Houd je ego een beetje in de gaten. Het is heel erg goed om zelfverzekerd te zijn, maar er zijn grenzen. Je komt het best over als iemand die al kennis in huis heeft, maar ook graag wil leren. Laat je geen lager salaris aanpraten omdat je nog een jaren aan ervaring hebt, maar erken ook dat je jezelf nog moet bewijzen en moet laten zien dat je een hoger salaris waard bent.

  1. Wees slim en creatief

Meestal is je eerste baan een opstap naar iets groters. Soms is het zo dat je genoegen moet nemen met iets minder, om er uiteindelijk meer uit te halen. Al verdien je nu niet ‘veel’, je kunt er misschien wel van rondkomen en in de tussentijd veel werkervaring en contacten opdoen. Bedenk ook dat je over veel meer kunt onderhandelen dan alleen over geld. Misschien kun je wel een deal sluiten over een nieuwe laptop, aandelen, auto van de zaak, of iets anders? Wees creatief.

Een bijbaan in de horeca staat goed op je cv

Wanneer je net van school komt of nog niet zoveel werkervaring hebt, is het belangrijk om alle bijbanen die je hebt gehad te vermelden op je cv. Ook als deze bijbanen misschien niet goed aansluiten bij de functie waarop je solliciteert. Een werkgever kan namelijk uit je bijbanen afleiden dat je gemotiveerd bent om te werken en krijgt een beeld van de vaardigheden die je al hebt opgedaan. Met een bijbaan in de horeca leer je je bijvoorbeeld te handhaven in een werkomgeving. Je leert samenwerken met collega’s en werkgevers en hoe je met klanten om moet gaan. Daarnaast leer je ook hoe je moet onderhandelen over zaken als uren, tijdindeling en salaris. Wil jij graag een centje bijverdienen met een bijbaan in de horeca, die ook nog eens goed staat op je cv? Meld je dan nu aan bij Rent a Butler!

 

Carrière, Financieel

Geef een reactie