Koffie schenken als een echte barista

Nederland houdt van goede koffie: enkele koffietrends

Het ‘kopje koffie’ waarvoor VOF De Kunst het in 1994 nog uitschreeuwde, is in de loop der jaren verandert in een waar kunstwerkje. Uitgekiende melanges koffiebonen worden tegenwoordig langzaam ambachtelijk gebrand om de ware koffiesmaak nog beter tot z’n recht te laten komen. Koffie branden maar ook koffie schenken is tot een kunst verheven. Kom je via Rent a Butler voor jouw bijbaantje in zo’n über trendy koffiebar terecht, dan kun je met een barista-opleiding jouw koffieskills tot op hoog niveau brengen.

De opmars van de koffiebar

Van unieke eenmanszaken tot grote ketens, de opmars van koffietentjes in Nederland is fenomenaal. De afgelopen 5 jaar is het aantal koffiebars namelijk met maar liefst 60% gestegen. De snelle groei van het aantal koffietenten is niet helemaal uit de lucht komen vallen. Sinds de jaren ’90 hebben ketens zoals Douwe Egberts met de DE Cafés en Coffee Company het Nederlandse publiek kennis laten maken met het fenomeen de koffiebar. Dit kwam in een stroomversnelling toen in 2007 het Amerikaanse Starbucks in ons land neerstreek. Nederland ging massaal aan de macchiato en de latte.

Opmars van de koffiebarIn Nederland worden er naar schatting 3,2 miljard kopjes koffie per jaar buitenshuis gedronken. Cappuccino is nog steeds de meest gevraagde koffievariant; het wordt namelijk in ongeveer 80% van de gevallen besteld. Afgelopen jaren is ook de vraag naar espresso en melkkoffies gestegen. Steeds populairder is bijvoorbeeld de latte macchiato. De vraag hiernaar is in een paar jaar tijd maar liefst verdubbeld.

Koffietrends

Goede koffie, zeker met melk erin, is een margerijk product. Wij zetten een aantal trends op een rijtje.

Latte macchiato

De latte macchiato is bezig aan een stevige opmars. Het verschil met de caffé latte is dat er in plaats van koffie, espresso aan de melk wordt toegevoegd. De latte macchiato wordt geserveerd in een glas waardoor de laagjes van espresso, melk en melkschuim goed zichtbaar zijn.

Flat White

Naast de latte macchiato is ook de Flat White upcoming. Deze koffievariant komt uit Australië en bevat een dubbele shot espresso met een melkschuimrand van 5 millimeter dik.

Koude Koffie

Een paar jaar geleden haalden we onze neus op voor koude koffie. Nu is de ‘cold brew’ en ‘iced coffee’ er in allerlei varianten te vinden.

Koffiecocktail

Een cocktail met koffie: koffie wordt met wat extra toegevoegde ingrediënten en een goede ‘shake’ in een elegante cocktail veranderd. Deze vernieuwende trend brengt de bartender en barista dichter bij elkaar.

Barista trainingen

Barista training via Rent a ButlerKoffies zoals de latte macchiato of de Flat White zijn met al die laagjes lastig te maken. Maar ook een echt goede espresso vergt kunde en kennis. Je mag nóg de allerbeste kwaliteit geroosterde koffiebonen tot je beschikking hebben, als je niet weet hoe je precies het perfecte kopje koffie zet, dan zul je jouw koffieminnende klant niet kunnen verbluffen. Het opstellen van een recept, het aantal gram koffie, de maalgraad, de doorlooptijd,… zijn allemaal factoren om mee rekening te houden als je koffie schenkt. Om de koffie helemaal tot z’n recht te laten komen en om de bereiding van al die verschillende koffies onder de knie te krijgen, kun je via Rent a Butler een echte barista-training volgen.

Naast jouw studie graag een centje bijverdienen in een uitdagende horeca-omgeving? Meld je dan nu aan bij Rent a Butler!

Actueel, Trends

Geef een reactie