Bier brouwen

Je eigen bier brouwen? Dat kun je leren in Rotterdam

Sinds oktober van dit jaar heeft Rotterdam een officiële bierbrouwopleiding. Dat is een unicum in Nederland! En hard nodig ook. De laatste jaren zijn lokale biertjes van microbrouwerijen steeds populairder geworden, maar qua kwaliteit laat het gerstenat nog wel eens te wensen over. Want thuis bier brouwen is natuurlijk hartstikke leuk, maar écht goed bier maken is een vak en vergt kennis. Daarom lanceerde meesterbrouwer Peter Rouwen samen met Lentiz Onderwijsgroep en de Stichting Bieropleidingen Nederland de officiële mbo opleiding Brouwen.

Biermakers en bierbrouwers

Bier brouwenOnder de vele biermakers die Nederland tegenwoordig rijk is, zitten maar weinig echte bierbrouwers. De biermaker is een enthousiaste amateur; de bierbrouwer is een vakbroeder, die verstand heeft van gistingsprocessen, kleur, alcohol en bottelen. Zelf thuis, op je eigen fornuis een bierbrouwsel maken en het een aantal weken later proeven is niet zo moeilijk. Maar een gerstenat brouwen dat pakweg 6 maanden later nog steeds lekker is, is wel even wat anders. Het is namelijk niet zo eenvoudig om een goed, consistent en lekker biertje te maken. Maar met de bierbrouwopleiding zet de Nederlandse bierwereld een grote stap vooruit.

De eerste lichting studenten

De eerste lichting studenten van de brouwopleiding is tussen de 18 en 32 jaar oud. Als je jonger bent dan 18 word je niet toegelaten, want er wordt uiteraard veel bier geproefd. De studenten krijgen een keer in de week les in een klaslokaal; de overige vier dagen lopen ze stage bij een brouwerij. Het is nu nog een praktijkgerichte mbo-opleiding, maar Rouwen is van plan om de opleiding uit te breiden naar hbo niveau.

Een aantal studenten van de brouwopleiding loopt stage bij Brouwerij Noordt in Rotterdam. Dat is de eigen brouwerij van Rouwen, die voor de gelegenheid een leerbedrijf van zijn brouwerij maakt. Maar bovendien is dat ook een uitkomst: goede werknemers mét vakkennis vind je niet zo snel in dit vak. Bijna alle 500 brouwerijen die Nederland telt, zitten te springen om goed geschoolde werknemers.

Werken bij Rent a Butler

Ligt jouw carrière niet in het bier brouwen maar wil je tijdens je studie wel graag wat bijverdienen met het tappen van biertjes? Dat kan via Rent a Butler. Meld je nu aan!

Actueel, Carrière, Horeca Rotterdam

Geef een reactie