Speciaalbier tappen

Is speciaalbier nog wel speciaal?

Wie in de horeca werkt, tapt regelmatig een biertje. Tegenwoordig is zo’n biertje steeds vaker een speciaalbier. Dat was vroeger wel anders; zo’n 30 jaar geleden was 99 procent van de gedronken biertjes van het pilsener-type. Daardoor was ieder ander bier speciaal. Maar anno 2017 zijn bierkaarten met daarop wel twintig verschillende mogelijkheden heel gewoon. Je zou bijna zeggen dat een speciaalbier niet meer zo speciaal is.

Het bierlandschap verandert

Ten opzichte van 30 jaar geleden is het bierlandschap enorm veranderd. Dat is niet zo heel gek als je kijkt naar hoeveel (micro)brouwerijen ons land inmiddels telt: dat zijn er zo’n 500. Hierdoor is het aanbod en het aantal stijlen en merken explosief gestegen en is er een heuse biercultuur ontstaan. In oktober werd in Rotterdam zelfs de allereerste officiële bierbrouwopleiding gelanceerd. Qua bier valt er in ons land dus echt iets te kiezen en van alles te beleven.

Het aanbod van speciaalbier in horecazaken

Speciaalbier wordt steeds normaler. Uit een grote enquête van Entree, waaraan 429 horecazaken uit het hele land meededen, blijkt dat 80 procent meer dan tien bieren op de kaart heeft staan en 50 procent zelfs meer dan twintig. Uit de antwoorden op de vraag welke stijlen zij aanbieden, de gewone pils daarbij buiten beschouwing gelaten, blijkt dat de bekende, bierstijlen domineren: blond staat het meest op de kaart, gevolgd door tripel, dubbel, witbier en IPA.

Een andere uitkomst van de enquête is dat een kwart van de deelnemende horecazaken een eigen huisbier heeft. Dat is een interessante ontwikkeling, omdat hier veel omzet mee gegenereerd kan worden. Sommige zaken halen namelijk 25 procent of meer van hun bieromzet uit de verkoop van huisbier. Het merendeel van de deelnemers, namelijk 67,5 procent, antwoordde daarnaast op de vraag in hoeverre de kaart is samengesteld door de pilsleverancier, de kaart volledig zelf samen te stellen.

Opvallend is dat er relatief weinig horecazaken de combinatie van bier en food aanbieden. Wellicht een gat in de markt? Kaas en bier is bijvoorbeeld een hartstikke lekker combinatie. Bovendien zijn er super veel combinaties te verzinnen: wat dacht je bijvoorbeeld van een blauwschimmelkaas met een IPA of een Friese nagelkaas met een kruidig biertje?

Werken bij Rent a Butler

De horeca is altijd in beweging. Zou jij graag een zakcentje bij willen verdienen en in een uitdagende horeca omgeving willen werken? Wil jij van alles leren over de vele verschillende soorten bieren en hoe je ze het best kunt tappen? Meld je dan nu aan bij Rent a Butler!

Speciaalbier

Actueel, Horeca Rotterdam, Onderzoek, Trends

Geef een reactie