Hoeveel mag je bijverdienen als student?

Hoeveel mag je bijverdienen als student?

Als je studeert, moet je letten op je portemonnee. Sinds het afschaffen van de basisbeurs een paar jaar geleden is het leven voor studenten niet bepaald een vetpot. Tegenwoordig moet je lenen om door te kunnen leren. Omdat dat financieel zijn tol eist, kan een bijbaan uitkomst bieden. Maar hoeveel mag je eigenlijk bijverdienen?

Er is goed nieuws voor studenten die na 1 september 2015 aan hun academische of hbo- studie zijn begonnen: jullie mogen zoveel bijverdienen als jullie willen! Er geldt geen beperking, omdat jullie onder het nieuwe leenstelsel vallen. Maar voor wie eerder begon, zit het anders in elkaar.

Oude regeling

Studenten die voor het studiejaar 2015-2016 zijn gestart, vallen nog onder een oude regeling. Voor hen zit er wél een beperking op bijverdienen. In 2017 zouden zij maximaal 14.215,75 euro mogen verdienen via werk bovenop hun studiefinanciering. Dit bedrag betreft het verzamelinkomen. Als je als student ook vermogen hebt, kan dat het toegestane bedrag verlagen. Studenten die boven de limiet uitkomen, dienen hun studiefinanciering gelijk te stoppen. Als je dat nalaat, moet je het teveel verdiende bedrag terugbetalen. Belangrijk dus om goed uit te zoeken wat jij in jouw unieke situatie wel en niet mag. Daar kun je een financiële strop mee voorkomen.

Bijverdienen als ondernemer

Studenten die voor de inkomstenbelasting ondernemer zijn, kunnen soms een voordeel krijgen. Dat betreft het laatste jaar van je studie. Heb je dan studiefinanciering en inkomen uit je eigen bedrijf? Dan worden de inkomsten uit je werk niet meegeteld als bijverdienste. Om die meevaller in de wacht te slepen, moet je wel in dat jaar je diploma halen.

Blijf alert

Overigens kan het hele leenstelsel weer op de schop komen te staan. Er wordt gefluisterd dat de basisbeurs weer terugkomt. Als dat inderdaad gebeurt, zal er waarschijnlijk ook weer beperking komen voor het bedrag dat je mag bijverdienen.

Actueel, Financieel

Geef een reactie