Krijg jij belasting terug?

Krijg jij belasting terug?

Je bent druk met studeren en je bijbaan. Misschien heb jij zelfs wel meerdere werkgevers. Ben jij dan ook al bezig met het fenomeen belasting? Wie werkt draagt automatisch een bedrag aan de fiscus af. Dat zul je waarschijnlijk wel weten, maar ben jij er ook van op de hoogte dat veel studenten belasting terug kunnen krijgen? Om daadwerkelijk te weten of dat ook voor jou geldt, kun je maar één ding ondernemen: aangifte doen.

Als je daar nog helemaal niet mee bezig bent geweest, is er een geruststellende gedachte: je kunt tot vijf jaar na afloop van een jaar aangifte doen.

Belasting: aangifte doen loont

Volgens het Nibud deed 61 procent van alle studenten belastingaangifte over 2016. De helft van hen krijgt minder dan 270 euro terug; de andere helft meer. Het kan dus zeker de moeite waard zijn om te kijken hoe het bij jou zit! Van de studenten met een bijbaan deed 5 procent geen aangifte, omdat ze niet wisten dat dat mogelijk was. Dat veronderstelden sommigen omdat ze nog geen 18 jaar waren, maar ook onder die leeftijd kun je aangifte doen.

Aftrekposten

Als je werkt en studeert, kan het interessant zijn om te onderzoeken of je bepaalde aftrekposten kunt opvoeren als je belastingaangifte doet. Ga je bijvoorbeeld met het openbaar vervoer naar je werk en krijg je geen reiskostenvergoeding? Dan kun je deze kosten misschien aftrekken. Ook kan het zo zijn dat je bepaalde studiekosten gemaakt hebt, waarvoor je geen vergoeding krijgt. Ook dan kan het je wat opleveren door dit op je aangifte te vermelden.

Maak jij gebruik van de mogelijke toeslagen?

Vanaf 18 jaar kun je ook recht hebben op toeslagen. De belangrijkste zijn huurtoeslag en zorgtoeslag. Uit onderzoek blijkt dat veel studenten hier wel van op de hoogte zijn, maar er is ook een groepje dat dat geld laat liggen: 5 procent van de studenten weet niet dat ze recht hebben op zorgtoeslag. Van alle studerenden ontvangt 87 procent wel zorgtoeslag. Van de uitwonende studiebollen krijgt 32 procent elke maand huurtoeslag op hun rekening gestort.

Meer weten? Kijk op de site van de Belastingdienst of bel ze gewoon even.

Actueel, Financieel, Onderzoek

Geef een reactie