verhoging rente op studieleningen

Wat betekent de verhoging rente op studieleningen voor jou?

Het kabinet is van plan om de rente op studieleningen te verhogen. Het extra geld dat zo in de staatskas terechtkomt, wordt gebruikt om de korting op het eerstejaarscollegegeld te financieren. Politici verdedigen de plannen: het verlagen van het collegegeld maakt (verder) studeren voor meer mensen toegankelijker terwijl het verhogen van de rente ‘feestleningen’ tegengaat. Verschillende studentenpartijen zijn over deze plannen niet te spreken.

Sigaar uit eigen doos

Rhea van der Dong van het Interstedelijk Studenten Overleg en Tariq Sewbaransingh van de Landelijke Studentenvakbond spreken over een ‘sigaar uit eigen doos’. Het kabinet pakt enerzijds uit met de belofte om het collegegeld het eerste jaar te halveren, maar laat studenten dit anderzijds zelf bekostigen, door de geplande verhoging van de rente op studieleningen. Het Hoger Onderwijs Persbureau rekende bovendien uit dat de korting op het eerstejaarscollegegeld alleen gunstig uitpakt voor studenten met wat meer financiële middelen. Wanneer je een totale studieschuld van 16.500 euro of meer hebt, betaal je namelijk al méér geld terug door de verhoging van de rente op je lening dan dat je als korting op je eerstejaarscollegegeld kreeg.

Feestleningen tegengaan

Politici argumenteren dat ze met de maatregel twee vliegen in één klap slaan: verder studeren wordt toegankelijker en excessief leengedrag wordt minder aantrekkelijker gemaakt. Paul van Meenen van D66 spreekt over ‘feestleningen’, omdat volgens hem meer dan de helft (“bijna 60 procent”) van de studenten hun studielening niet (alleen) gebruiken om te studeren maar om te sparen, voor vakanties of voor andere leuke bezigheden. Onderzoek van Nibud toonde bijvoorbeeld al eerder aan dat 54 procent van de studenten gebruik maakt van de huidige 0-procent rente op studieleningen om te sparen. Ze sparen vooral om geld achter de hand te houden na hun studie maar zelfs ook voor de (aanbetaling bij de) aankoop van een huis.

Historisch lage rente… blijft dus waarschijnlijk niet zo laag

De overheid stelt elk jaar opnieuw de rente voor studieleningen vast. Het rentepercentage staat vervolgens voor jou als afbetaler voor vijf jaar vast. Momenteel staat de rente op studieleningen historisch laag: -0,23 procent. Omdat in de wet is vastgelegd dat de rente niet lager kan zijn dan 0 procent, krijg je geen geld surplus. Maar lenen tegen 0 procent rente is op zichzelf natuurlijk al bijzonder voordelig.

In haar regeerakkoord, schrijft kabinet Rutte III dat ze het studievoorschot in de toekomst zal aansluiten bij de 10-jaarsrente. Momenteel gebruikt de overheid de 5-jaarsrente (die dus op dit moment -0,23 procent bedraagt). De 10-jaarsrente ligt nu op 0,58 procent. Als je een studieschuld van 15.000 euro hebt, dan wil dit zeggen dat die lening je door de renteverhoging 87 euro per jaar extra gaat kosten.

Wat betekent de verhoging van de rente op studieleningen voor jou?

Het kabinet wil deze verandering doorvoeren voor nieuwe studenten. Heb jij nu al een lening afgesloten, dan hoef je je geen zorgen te maken. Overigens is de verhoging van de rente op studieleningen geen maatregel die al morgen ingaat. Het kabinet moet voor de nieuwe rentevoet namelijk eerst de wet wijzigen.

Leen niet meer dan nodig

In Trouw waarschuwen ook studenten Tim van Turnhout en Jeroen Bierens voor excessief lenen. “De overheid moet het leenstelsel voor studenten afschaffen want het heeft verstrekkende gevolgen voor de economie”, luidt hun betoog. Volgens hen maken veel studenten op een verkeerde manier gebruik van het leenstelsel, lenen ze meer dan ze echt nodig hebben en komen ze er na hun studie achter dan hun studieschuld een flink struikelblok vormt. Onder andere als ze een hypotheek willen sluiten voor een starterswoning. Ze geven een voorbeeld. Heb je tijdens je studie vier jaar lang het maximale bedrag (1.034,85 euro per maand) geleend, dan zit je uiteindelijk met een schuld van 49.672,80 euro. Heb je een tijdelijk contract met een jaarsalaris van 25.000 euro en wil je als alleenverdiener een huis van 200.000 euro kopen, dan kun je maximaal 24.665 euro (hypotheek met aflossingstermijn van 30 jaar) lenen. Zonder studieschuld, had je 103.171 euro kunnen lenen. Een flink verschil! Ze pleiten er daarom voor dat studenten beter geïnformeerd moeten worden over de gevolgen van het leenstelsel en willen uiteindelijk dat de overheid teruggaat naar het oude stelsel, van vóór 2015.

Een goede manier om niet méér te moeten lenen dan je echt nodig hebt voor je studie, is door geld bij te verdienen. In de horeca liggen de vacatures voor het oprapen! Een bijbaan is niet alleen nu financieel heel prettig, je hebt er ook later veel profijt van als je geen al te hoge studieschuld hebt opgebouwd. Bovendien doe je door tijdens je studie al te werken, ook tal van vaardigheden op, die in je latere carrière goed van pas komen. Natuurlijk heb je het als student al druk zat, maar als je eens goed naar je agenda kijkt, zie je vast wel enkele loze uren die je met een bijbaantje goed kunt opvullen. Rent a Butler biedt je de mogelijkheid om zelf flexibel je uren uit te kiezen, zodat je altijd jouw agenda aan die van het werk kunt aanpassen.

Actueel, Financieel, Onderzoek

Geef een reactie