sollicitatietips

Met deze sollicitatietips maak je grotere kans op jouw droomjob

Je tijdens je studie al oriënteren op je latere carrière en de arbeidsmarkt legt je geen windeieren. Je hoort nu tal van positieve geluiden dat de werkgelegenheid door de aantrekkende economie toeneemt. In sommige sectoren, zoals de ICT, zorg en techniek, scouten werkgevers al op de schoolbanken naar nieuw personeel, omdat de vraag naar goed opgeleide mensen er vele malen groter is dan het aanbod. Maar ook al is de kans groot dat je na je studie al snel werk vindt, dan nog is het belangrijk dat je die baan vindt die je écht wilt en die écht bij je past. We zetten enkele sollicitatietips op een rijtje waar je misschien niet direct aan denkt.

Sollicitatietips voor cv en sollicitatiebrief

Een CV opstellen en een sollicitatiebrief schrijven… hoe moeilijk kan het zijn? Wel ja, om snel en positief onder de aandacht te komen van de recruiter, hou je best rekening met enkele sollicitatietips:

  1. Eerlijkheid duurt het langst

Je zou verwachten dat het een soort van no-brainer is, maar het is belangrijk dat je als kandidaat altijd eerlijk en transparant bent over wie je bent en wat je in je mars hebt. De waarheid komt altijd uit. Als je je opzettelijk anders voordoet op je cv of jouw ervaringen op één of andere manier verdraait, dan is dat voor de meeste recruiters een onmiddellijke dealbreaker.

  1. In één oogopslag

Zorg ervoor dat je cv overzichtelijk is, zodat een recruiter in één oogopslag kan zien wat er in het cv staat. Dit houdt tevens in dat een cv niet te lang mag zijn: twee kantjes is echt het maximum. Wat belangrijk is om in je cv te vermelden, zijn je studieachtergrond, werkervaring en nevenactiviteiten.

In je sollicitatiebrief kun je vooral vermelden waarom je interesse hebt in de baan en waarom je denkt dat je hiervoor de geknipte kandidaat bent. Een veelgemaakte fout is het om de informatie uit het cv te gaan opsommen; weid in je brief juist uit over ervaringen, kenmerken die jou geschikt maken voor deze functie. Een aanrader is om goed na te denken over de openingszin; want hiermee kun je je meteen onderscheiden van de rest. Let tenslotte nog op dat je geen schrijffouten in je cv en brief maakt.

  1. The complete picture

Veel sollicitanten focussen op hun werkervaring en educatieve achtergrond, maar vergeten meer informatie te geven over wie ze als persoon zijn. Recruiters zijn echter juist zeer geïnteresseerd in de mens achter de cv. Dit komt omdat (relevante) levenservaring steeds belangrijker geacht wordt. Bedrijven willen graag weten wat jou heeft gevormd en beïnvloed. Misschien heb je als vrijwilliger bij een non-profitorganisatie gewerkt of hou je erg van het maken van verre reizen? Misschien spreek je meerdere talen omdat je in verschillende landen hebt gewoond?

Door deze informatie ook al beknopt in je cv en sollicitatiebrief te vermelden, geef je de recruiter de kans om tijdens het sollicitatiegesprek meer over je te weten te komen. Waarom kies je voor een bepaalde studie of baan? Wat heb je hieruit geleerd? Door dit soort vragen te stellen, krijgt de recruiter een breder beeld van hoe je denkt en wat jij kunt toevoegen aan de functie en aan het bedrijf. Je kunt je op dergelijke vragen voorbereiden door per gedragskenmerk een relevant verhaal op te schrijven en te memoriseren. Op die manier vergeet je belangrijke details niet.

Sommige bedrijven vinden drijfveren en persoonlijkheid zo belangrijk in hun oordeel of er een match is tussen jou en de functie / het bedrijf, dat ze je hierop in een assessment verder testen.

Sollicitatietips voor het sollicitatiegesprek

Op basis van je cv en sollicitatiebrief heb je een goede indruk gemaakt, en die wil de recruiter nu bevestigd zien tijdens het sollicitatiegesprek. Ook hiervoor geven we enkele handige sollicitatietips:

  1. Bereid je goed voor op het sollicitatiegesprek

Dat je je op voorhand goed voorbereid op wat de functie precies inhoudt en op het bedrijf waar je op gesprek gaat, is één. Maar waar je misschien niet aan dacht en wat ook wel handig kan zijn, is om je ook in te lezen in de branche. Lees bijvoorbeeld een boek over de sector waarin het bedrijf opereert. Je kunt je op die manier goed voorbereiden op onderwerpen die tijdens een sollicitatiegesprek aan bod kunnen komen. Vaak kun je er zelfs praktijkvoorbeelden uit halen.

  1. Hou het hoofd koel

Een sollicitatiegesprek kan best een stressvolle situatie zijn. Het is erg belangrijk dat je de tijd goed benut zodat je kunt zeggen wat je wilt zeggen. Een black-out krijgen of door de vragen zo heen en weer geleid worden, waardoor je vergeet te benadrukken wat echt belangrijk is, is iets wat je absoluut wilt vermijden. Volg via je school of een bedrijf eens een sollicitatietraining. Dan kun je je hierin bekwamen zonder dat dé grote druk van wel of niet de baan krijgen op je schouders rust. Tijdens het gesprek zelf is een vraag te herhalen een goede manier om je gedachten te ordenen (en even wat pauze te creëren). Op die manier weet je ook zeker of je de vraag goed hebt begrepen en of je alle relevante details helder hebt. Wees niet bang om zelf ook verhelderende vragen te stellen.

  1. Eerste indruk

Over het belang van het maken van een goede eerste indruk, is al veel gezegd en geschreven. Vaak gaat het erom dat je de juiste kleding kiest voor je sollicitatiegesprek. Maar een goede indruk maak je niet met kleding alleen. Hoe je in de sollicitatieruimte binnenkomt, het soort handdruk dat je geeft, of je daarbij iemand goed aankijkt, of je op een casual manier het gesprek kunt aanknopen,… ook dat zijn allemaal factoren die meespelen bij welke indruk je maakt op de recruiter.

Carrière

Geef een reactie