Bockbier

Bockbier: het nieuwe seizoen is begonnen!

Oktober heeft zijn intrede gedaan en dat betekent dat het nieuwe bockbierseizoen van start is gegaan. Bockbier is namelijk een seizoensbier dat van oktober tot en met februari verkrijgbaar is. Het is traditie dat brouwers op de eerste maandag van oktober het bockbierseizoen officieel openen. Ruim 300 cafés in Nederland hebben daarom afgelopen maandag, door het aanslaan van een vat bier, het startsein gegeven voor het nieuwe seizoen. Werk jij in de horeca? Dan heb je vast wel eens een bockbiertje getapt. Er zijn in Nederland namelijk maar liefst 125 bockbieren verkrijgbaar en er worden verschillende bockbierfestivals gehouden. Om te vieren dat het nieuwe seizoen gestart is, zetten wij een aantal leuke feitjes omtrent bockbier op een rijtje.

Bockbier

Bockbier is oorspronkelijk een bier van lage gisting met een robijnrode kleur en bevat tussen de 6 en 7% alcohol. Van huis uit heeft bockbier een moutige en wat karamelachtige smaak, die ontstaat doordat de mouten gebrand zijn. Dit robuuste, verwarmende seizoensbier heeft naast een zoetige ook een bittere smaak, die het vooral dankt aan de hop. Deze combinatie van zoet- en bitterheid geeft deze bierstijl zijn eigen unieke karakter. Tegenwoordig worden er ook bockbieren gebrouwen met een hoge gisting. Zij zijn over het algemeen wat rijker aan fruitige aroma’s. De enige eis die wordt gesteld aan bockbier is dat het een stamwortgehalte van minimaal 15,5 Plato moet hebben.

De geschiedenis van bockbier

De naam Bockbier is aan het begin van de 17e eeuw in Beieren (Duitsland) ontstaan en zou een verbastering zijn van Einbecker Bier. In de middeleeuwen was Einbeck een beroemde bierstad in Nedersaksen. In Beieren werden er verschillende pogingen gedaan om het smaakvolle bier dat in Einbeck gebrouwen werd te evenaren. Deze mislukten steeds, totdat Elias Pilcher in 1617 werd aangesteld als brouwer en erin slaagde om het Einbecker bier te brouwen. Op z’n Beiers werd ‘Einbecker Bier’, uitgesproken als ‘Ainpöckisch Bier’, vervolgens verkort tot ‘Ainpöck’ totdat er op een zeker moment alleen nog maar ‘Ein Bock’ besteld werd. Met een bok heeft de naam Bockbier dus niet zoveel te maken. Toch staat er op veel etiketten een bok afgebeeld.

Hoe drink je een bockbiertje het best?

Een bockbiertje moet je niet te koud willen drinken. De aroma’s komen namelijk pas goed los op een temperatuur van rond de 8 tot 10 graden. Wat zwaardere bockbieren kun je rustig drinken op een temperatuur van 12 graden. Je drinkt een bockbier best uit een bolvormig glas, waarin de aroma’s van zwaardere, zoetere bieren uitstekend tot hun recht komen. Een ander veelgebruikt en goed alternatief is het tulpvormig glas, waarin de schuimkraag goed tot zijn recht komt. De gecombineerde bittere smaak met zoetheid zorgt ervoor dat bockbier goed samen gaat met stevige vleesgerechten zoals stoofpotjes, wild, hachee of de klassieke stamppotten.

Biertje tappen

Een biertje tappen hoort er bij als je in de horeca werkt. Nu het bockbierseizoen weer is ingeluid, zul je vast en zeker ook bockbiertjes tappen. Werk je nog niet in de horeca, maar wil je naast je studie wat bijverdienen en van alles leren over de verschillende biersoorten en hoe je ze het best kunt tappen? Meld je dan nu aan bij Rent a Butler.

Biertap

Actueel, Trends

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.