Horeca is booming

Horeca gaat rooskleurige toekomst tegemoet

Het gaat goed met de horeca. Ook in het laatste kwartaal van 2017 groeide de omzet, blijkt uit de analyse van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Bovendien was er datzelfde kwartaal ook sprake van toenemende werkgelegenheid en een dalend aantal faillissementen. Ook de vooruitzichten zijn goed te noemen. ING Economisch Bureau merkt dat toeristen ons land steeds beter weten te vinden én dat ze ook meer besteden in de horeca.

Omzetgroei horeca

In het laatste kwartaal van 2017 groeide, in vergelijking met een jaar eerder, de omzet met 5,9 procent. Alle branches binnen de sector profiteren. De omzetgroei was het grootst bij hotels (+10,1 procent), vooral te danken aan het groeiend aantal overnachtingen. Maar ook de restaurants doen het goed. De omzet groeide er met 6,5 procent ten opzichte van het laatste kwartaal van 2016. De betere resultaten zijn er vooral dankzij de stijging van het aantal consumpties. Met een groei van 7,1 procent gaat het ook fastfoodrestaurants en ijssalons voor de wind. De minste groei was er voor de cafés en koffiebars.

Toerisme geeft horeca een boost

Volgens het ING Economisch Bureau staat de Nederlandse horeca nog wel enkele goede jaren te wachten. Dit komt omdat internationale toeristen ons land steeds beter weten te vinden. In 2020 hoopt de Nederlandse horeca maar liefst 20 miljoen buitenlandse toeristen te mogen ontvangen. Dit is vooral positief nieuws voor hotels, al sijpelen de omzetkansen ook door naar de andere horecabranches, omdat de toeristen tegenwoordig ook meer te besteden hebben. De reden is dat mensen in de ons omliggende landen vergrijzen, meer geld te besteden hebben én hun vrije tijd steeds meer reizend doorbrengen. Ons land is vlot te bereiken dankzij de goede internationale verbindingen.

Realistische kanttekeningen

Robèr Willemsen, voorzitter van de Koninklijke Horeca Nederland noemt de cijfers van het CBS goed nieuws, maar plaatst ook een kanttekening. “We moeten ook realistisch zijn, want het aantal horecabedrijven neemt ook toe. En de kosten van horecabedrijven zijn de afgelopen tijd sterk toegenomen. Daardoor staan de marges en de winst onder druk. Bovendien moeten we er rekening mee houden dat de groei afvlakt. Kortom: fijn dat er mooie cijfers zijn, maar laten we met beide benen op de grond blijven”.

Een andere kanttekening die gemaakt moet worden is het personeelstekort in de sector. Cijfers van het CBS wijzen op een personeelstekort van 11 procent. En vanwege de groei in horecaondernemingen, zal de werkgelegenheid in de sector verder oplopen. De vraag groeit en het aanbod is onvoldoende. Dit beeld zal de horeca de komende jaren blijven domineren. Voor een rooskleurige toekomst van uw onderneming is het met andere woorden belangrijk dat u voldoende goed gekwalificeerd en gemotiveerd personeel kunt vinden en houden.

Zit u (tijdelijk) om personeel verlegen? Neem dan contact op met Rent a Butler. Wij zorgen ervoor dat onze studenten over de juiste basiskennis beschikken, zodat ze meteen volledig in uw horecaonderneming kunnen meedraaien.

Actueel, Financieel, Horeca Rotterdam, Onderzoek

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.