Rent a Butler horeca personeel

Horeca laat (opnieuw) positieve cijfers zien

De Nederlandse economie trekt aan en dat is zeker ook in de horecabranche goed te merken. Consumenten hebben meer geld te besteden en daarvan kunnen vooral ondernemers in de bouw, horeca en zakelijke dienstverlening profiteren. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat de omzet en winst groeien. De toenemende krapte op de arbeidsmarkt speelt steeds meer horecaondernemers evenwel parten.

Omzetgroei

SRA[i], vereniging van accountants- en advieskantoren, bekeek de jaarrekeningen van bijna 7.000 vooral kleinere bedrijven en zag dat mkb’ers in toenemende mate kunnen profiteren van de economische bloeiperiode. Afgelopen vier jaar kwam de omzetgroei elk jaar hoger uit dan het jaar ervoor. In 2017 steeg de omzet van mkb’ers met 8 procent sneller dan voorgaande jaren.
In de horeca ligt het echter iets anders. De omzetgroei lag er vorig jaar op hetzelfde niveau als het gemiddelde (8 procent), maar dat betekent dat het hiermee nu al voor het derde jaar op rij afneemt. In 2016 was de omzetgroei bijvoorbeeld nog 8,2 procent. De verklaring hiervoor moet volgens Koninklijke Horeca Nederland (KHN) gezocht worden in het feit dat de omzetgroei in de horeca na de crisis eerder is begonnen dan bij veel andere mkb-bedrijven. Voor 2018 is de verwachting dat de omzetgroei verder afvlakt en wellicht nog wat lager zal uitkomen.

De cijfers met betrekking tot het eerste kwartaal van 2018 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) tonen in elk geval een verdere stijging van de horecaomzet met 2,1 procent (in vergelijking met het eerste kwartaal van 2017). Alle eet- en drinkgelegenheden zagen het aantal consumpties stijgen. De omzetstijging is met 3,2 procent bij restaurants het grootst.

Winstgroei

SRA analyseerde ook de winstgroei van de mkb-bedrijven en zag dat deze, voor het vierde opeenvolgende jaar opnieuw afnam. Gemiddeld is het resultaat voor belasting gedaald van 31,5 procent in 2014 naar 15,5 procent in 2017. Dit komt vooral omdat mkb’ers zich geconfronteerd zien met oplopende personeelskosten. Er moet meer personeel ingeschakeld worden en vaak gaat dit ook met hogere salarissen gepaard.
Wat de horeca betreft, is een ander beeld te zien. Zo is de winstontwikkeling juist erg sterk te noemen. Met een + van 20 procent in 2017, presteerde de winstontwikkeling beter dan in 2016 (+18 procent) en beter dan het mkb-gemiddelde (+16 procent). Gemiddeld kon ruim de helft van de horecaondernemers (57 procent) afgelopen jaar winst realiseren. Bovendien is het opvallend dat de loonkosten in de branche minder snel oplopen in vergelijking met het mkb als geheel. Per saldo namen de personeelskosten zelfs minder hard toe dan voorgaande jaren (+6,6 procent in 2017 tegenover +7,5 procent in 2016 en +8,1 procent in 2015). Volgens SRA hebben horecaondernemers afgelopen jaar vooral in naar verhouding goedkoop personeel geïnvesteerd; ook al omdat goed opgeleide krachten steeds moeilijker te vinden zijn.

Grote verschillen binnen de horeca

De positieve ontwikkelingen worden in de sector breed gedragen, maar toch zijn er verschillen op te merken. Binnen de branche zijn het vooral de ondernemers die kunnen profiteren van de stijging van het aantal buitenlandse toeristen en van de Nederlanders die uit eten gaan, die het goed doen. 2017 was dan ook een bijzonder goed jaar voor hotels, hotel-restaurants, restaurants; en dan vooral voor degenen die gelegen zijn in de toeristische gebieden. Traditionele cafés blijven in vergelijking duidelijk achter, al is ook bij hen sprake van groei.

De verwachtingen voor komende jaren blijven goed, vooral vanwege de verwachte stijging van het aantal toeristen. SRA merkt wel dat er steeds meer aanbieders bijkomen. Daarmee worden niet allen nieuwe horecagelegenheden bedoeld. De branche krijgt, met de stijgende populariteit van Airbnb en thuisbezorgen, immers ook steeds grotere concurrentie vanuit andere sectoren.

Personeelstekort

Een ander thema dat van groot belang is voor de sector, is de krapte op de arbeidsmarkt. Er is vooral een groot gebrek aan goed opgeleide medewerkers in de bediening en koks. Het personeelstekort vormt een forse belemmering voor de groei, ontwikkeling, vernieuwing en kwaliteit in de horeca.

Het CBS[ii] rapporteerde onlangs over het personeelstekort in de horeca. Personeelstekort vormt een belemmering voor het uitoefenen van de bedrijfsactiviteiten, meldt een kwart van de hotels en een vijfde van de restaurants. Het tekort aan arbeidskrachten vormt ook een zorgenkind voor een derde van de verhuurders van vakantiehuisjes en ruim een kwart van de campings. Het speelt minder grote invloed voor kantines, catering en cafés.

Wanneer u nog op zoek bent naar deskundige, tijdelijke medewerkers die flexibel inzetbaar zijn en volledig kunnen meedraaien in uw zaak, bent u bij Rent a Butler aan het juiste adres.

 

[i] SRA-rapport “Branches in Zicht 2018, de harde cijfers van Nederlandse ondernemingen”, mei 2018.

[ii] CBS, Ondernemersvertrouwen, bedrijfstakken, 17 mei 2018.

Actueel, Horeca Rotterdam, Onderzoek, Trends

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.