De plannen van Rutte III: korting op collegegeld is een sigaar uit eigen doos

Je hebt het wellicht al gehoord: ook onder Rutte III komt de basisbeurs niet terug. Wel staat er in het regeerakkoord dat studenten in hun eerste jaar 1.000 euro korting op hun collegegeld krijgen. Dat is een schrale troost. Bovendien is de vraag, wie draait er op voor de kosten van deze nieuwe maatregel?

Halvering collegegeld

Toen het leenstelsel in 2015 werd ingevoerd, stuitte dat op veel verzet van studenten. Zij kregen nu geen beurs meer als gift, maar moesten zich in de schulden steken voor extra financiering. Toch was er tijdens de afgelopen verkiezingen een sprankje hoop: zowel het CDA als de ChristenUnie pleitte in hun verkiezingsprogramma voor een terugkeer van de basisbeurs. Dat deze twee regeringspartijen hun verkiezingsbelofte nu niet waarmaken, is een grote teleurstelling voor veel studenten.

Het leenstelsel blijft dus bestaan. Wel wordt het collegegeld voor het eerste studiejaar gehalveerd. Het nieuwe kabinet zegt hiermee te investeren in de toegankelijkheid van het hoger onderwijs want, zo stellen ze, door een korting te geven op het eerste studiejaar wordt de drempel om aan een studie aan de hogeschool of universiteit te beginnen verlaagd. Studenten van de pabo krijgen zelfs een korting op de eerste twee studiejaren. Hiermee wil het nieuwe kabinet jongeren stimuleren om voor een lerarenopleiding te kiezen. Deze maatregel kost de nieuwe regering bijna 200 miljoen euro. Wie gaat dat betalen? De lenende student, that’s who. Het nieuwe kabinet wil namelijk de rente op de studieleningen verhogen.

Renteverhoging op studieleningen

De rente die nu nog gekoppeld is aan de 5-jaars rente op staatsleningen, wil Rutte III koppelen aan de 10-jaars rente. Dit houdt in dat de rentekosten op studieleningen gaan stijgen. De nieuwe regering verwacht hiermee 200 miljoen euro te besparen. Dat is dus exact het bedrag dat nodig is voor de verlaging van de collegegelden. Zo wordt de korting die eerstejaars studenten op hun collegegeld krijgen, dus betaald door de lenende student en investeert de nieuwe regering in feite geen cent in de toegankelijkheid van hoger onderwijs. Een sigaar uit eigen doos dus.

Naast je studie een zakcentje bijverdienen?

Studenten zijn boos over de plannen van het nieuwe kabinet en zijn een petitie gestart die inmiddels al ruim 5.000 keer is ondertekend. Ze vinden de maatregel oneerlijk en onrechtvaardig. De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) voegt er nog aan toe dat uit alle onderzoeken blijkt dat er sinds de invoering van het leenstelsel, minder studenten zijn gaan studeren vanwege leenangst. En hoewel Rutte III nu wel zegt te willen investeren in de toegankelijkheid van het hoger onderwijs, er verandert feitelijk helemaal niets!

Wat vind jij ervan? Hoeveel leen jij bij om je studie te bekostigen? Heb je naast je studie nog tijd over en zou je graag een zakcentje bij willen verdienen om te voorkomen dat je schuld al te hoog wordt? Meld je dan nu aan bij Rent a Butler en kies voor een leuke bijbaan in de horeca!

Financieel, News

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.