Bijbaan is lucratief

Lenen is niet gratis; let op voor onnodige schulden

Leen jij bij tijdens je studie? Dan ben je lang niet de enige. Uit onderzoek van het Nibud, het Nationaal Instituut voor Budget, is gebleken dat sinds de invoering van het nieuwe studiefinancieringsstelsel in 2015, dubbel zoveel studenten zijn gaan lenen. Nu de basisbeurs is afgeschaft en vervangen is door een lening, leent 62 procent van de huidige eerste- en tweedejaarsstudenten. In 2015 was dit nog ‘slechts’ 30 procent. Hoeveel leen jij bij? En waar geef je je lening aan uit?

Ouders springen vaker bij

Naast dat studenten meer zijn gaan lenen, doen ze ook vaker een beroep op hun ouders. In vergelijking met 2015 springen ouders vaker bij: dat is nu 62 procent in plaats van 57 procent. Het gemiddelde inkomen van de eerste- en tweedejaars bedraagt nu gemiddeld 770 euro, waarvan ongeveer 597 euro van studiefinanciering afkomstig is, 292 euro van bijbaantjes en 153 euro van de ouders. Bovendien blijven studenten langer thuis wonen. Van de eerste- en tweedejaarsstudenten woont een kleine meerderheid (56 procent) nog thuis. In 2015 was dit 39 procent.

Lenen

Van de ondervraagde studenten heeft 73 procent een studieschuld. Sommigen lenen om de noodzakelijke lasten te kunnen betalen, of omdat hun ouders niet of onvoldoende kunnen financieren. Maar ruim de helft van de studenten met een lening, leent meer dan nodig is. Uit onderzoek van Nibud blijkt dat bijna de helft van deze groep leent om geld achter de hand te hebben na het afstuderen. Ook alvast sparen voor een hypotheek en de lage rente bij DUO worden als redenen genoemd. Voor dit jaar is rente namelijk vastgesteld op 0 procent. Daarnaast is gebleken dat een kwart van de studenten die lenen het maximale bedrag per maand vraagt, tussen de 900 en 1000 euro, zonder te kijken of ze dat geld ook daadwerkelijk nodig hebben. Dat kan tot een onnodig hoge schuld leiden, waarschuwt het Nibud.

Vermijd onnodige schulden

Al dat geld dat maandelijks op je rekening wordt bijgeschreven door DUO is natuurlijk harstikke fijn, maar lenen is niet gratis. Ook niet als de rente 0 procent is en de lening binnen vijf minuten online gepiept is… je moet het geleende geld uiteindelijk wel eens terugbetalen. Daarom kan het zinvol zijn om je af te vragen waarom je bent gaan lenen en of je dat volledige bedrag ook daadwerkelijk nodig hebt.

Misschien geef je niet al het geld dat je leent uit aan je studie of aan noodzakelijke lasten. Of misschien kun je jouw lening deels verlagen door in je vrije tijd, naast je studie, een bijbaantje te nemen. Je kunt je leenbedrag bij DUO eenvoudig tijdelijk verlagen. En een bijbaantje heb je zo gevonden. Bij Rent a Butler zijn ze namelijk continu op zoek naar studenten die in de horeca willen werken. Jouw werkagenda kun je geheel naar eigen zin invullen. Zo kun je precies regelen dat je werk binnen je drukke studieschema past. Bovendien staat een bijbaan in de horeca nog goed op je cv ook. Wil jij naast je studie een zakcentje bijverdienen om ervoor te zorgen dat je schuld niet al te hoog wordt? Meld je dan nu aan bij Rent a Butler!

Actueel, Financieel, Onderzoek

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.