Nieuwe horeca-cao loonsverhoging

Nieuwe horeca-cao: wat betekent de loonsverhoging voor u?

Uw personeel heeft door de nieuwe horeca-cao die per 1 januari 2018 ingaat in principe recht op loonsverhoging. Daarmee komen de toepassing van het KHN-Arbeidsvoorwaardenreglement (AVR) en de oude horeca-cao te vervallen. Het verschil tussen vakkracht en niet-vakkracht blijft hetzelfde. Hoe stelt u het nieuwe loon vast als er bijvoorbeeld meerdere verhogingen gelden? Koninklijke Horeca Nederland (KHN) vogelde het uit en geeft de volgende richtlijnen aan.

Maakte u nog geen onderscheid tussen wel of geen vakkracht? Dan moet u dat met ingang van dit jaar wel gaan doen. Tot 1 april 2018 heeft u de tijd om de loonbetalingen op de nieuwe cao-bedragen en voorschriften aan te passen.

Loonsverhoging voor vakkrachten

Als uw medewerker vakkracht is, dan toetst u eerst of diegene recht heeft op de prestatieverhoging. Dat is het geval als hij of zij in 2017 het hele jaar als vakkracht in dezelfde functie bij u heeft gewerkt. De mate van verhoging kunt u jaarlijks voor de beoordelingsgesprekken bepalen en communiceren. Heeft iemand het eindloon uit de loontabel van 2017 bereikt? Dan vervalt het recht op prestatieverhoging.

Volgende stap

De volgende stap is toetsing aan de loontabel van 1 januari 2018. De basis- en eindlonen zijn vanaf die datum verhoogd met een inflatiecorrectie van 1,3 procent. Heeft uw vakkracht een salaris dat lager is dan het nieuwe basisloon van de betreffende schaal uit die tabel? Dan verhoogt u het salaris tot dat bedrag. Verdient een vakkracht al meer dan dat of zelfs het eindloon? Dan hoeft u niet te verhogen.

Geen vakkracht?

Als uw medewerker geen vakkracht is, dan hoeft u het huidige salaris alleen te toetsen aan het nieuwe Wettelijk minimumloon (WML) per 1 januari 2018. Een prestatieverhoging is dan niet van toepassing. Verdient iemand al meer dan dat? Dan heeft diegene geen recht meer op een extra verhoging.

Dit zijn de belangrijkste uitgangspunten. Komt u er toch niet uit? Op de site van de KHN is meer info te vinden.

Ontzorging door Rent a Butler

Heeft u tijdelijk of extra vakkundig horecapersoneel nodig? Dan kunt u bij Rent a Butler terecht. Wij leiden studenten op tot gemotiveerde medewerkers en zorgen dat ze over de juiste basiskennis beschikken zodat ze direct en volledig in uw bedrijf kunnen meedraaien. Extra troef is dat u zich bij hen geen zorgen moet maken over salaris en personeelsadministratie; daar zorgen wij voor!

Actueel, Financieel

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.