Rent a Butler horeca personeel

Meer horeca, minder personeel

Horecagelegenheden zijn booming. Vooral in de grootsteden komen er steeds meer zaken bij. Personeel is echter steeds moeilijker te vinden.

Horeca rukt op

In de binnenstad van Utrecht lijkt het langzamerhand alsof de helft van de bevolking eet en drinkt wat de andere helft klaarmaakt”, schrijft FD. In de Domstad zijn er inmiddels 1.100 horecazaken en dit aantal groeit met een gemiddelde van één zaak per week verder aan. Volgens de gemeente een positieve ontwikkeling. “Ik verbaas me er over dat ik op vrijdag of zaterdag in het centrum soms geen tafeltje meer kan krijgen om een hapje te eten”, klinkt het bij de Utrechtse wethouder Kreijkamp. De gemeente vereenvoudigt de regels voor kleinschalige horeca. “De binnenstad wordt groter door alle uitbreidingen, maar ook in de wijken bestaat een grote behoefte aan vernieuwende horeca. Mensen zijn op zoek naar ontmoeting en beleving”, aldus Kreijkamp. Ook in andere grootsteden rukt de horeca op.

Het gaat goed met de horeca, zo blijkt ook uit een analyse van economen van ABN Amro. Zij voorzien ‘mooie groeicijfers’ voor de horeca in 2018 en 2019. “Maar die zouden nog mooier zijn als de beschikbare vacatures sneller werden ingevuld”.

Wanted: personeel

Uit de berekeningen van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) blijkt dat de horeca in Nederland met een personeelstekort van 11 procent kampt. Volgens Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH) staan niet minder dan 22.000 vacatures open voor mensen die, liever nog vandaag dan morgen, in de keuken of bediening aan de slag kunnen. Alleen voor koks zijn er al 6.000 vacatures, waarvan 80 procent onder de categorie ‘moeilijk vervulbaar’ valt. Ieder jaar wisselt 12 procent van het personeel van baan. Jaarlijks moet bijna 40 procent van het personeel ingewerkt worden; vaak hebben ze nog geen enkele horeca-ervaring.

Dit beeld blijft de horeca ook de komende jaren domineren. Verwacht wordt dat de werkgelegenheid in de horeca nog verder zal groeien met 15 procent: van 407.000 in 2016 naar 467.000 in 2021. Bovendien slaat ook in deze sector de vergrijzing toe, waardoor jaarlijks 90.000 nieuwe horecamedewerkers aangetrokken moeten worden om het personeel dat in pensioen gaat te vervangen. Dit gaat de sector nog voor grote problemen stellen, aangezien slechts 11.000 jongeren klaarstaan om met een diploma op zak de arbeidsmarkt te betreden.

Horeca aantrekkelijk maken

Veel horecaondernemingen zijn veel tijd kwijt om mensen te vinden. Aan alle functies is grote behoefte: koks, afwassers, bediening,… Een gevolg van de krapte is dat de lat steeds lager komt te liggen. “Ik neem nu mensen aan die vijf jaar geleden geen kans hadden gemaakt”, vertelt KHN Utrecht vicevoorzitter Derksen aan FD. Een vaak gehoorde opmerking is dat de lonen dan maar wat hoger moeten. Maar dat is lang niet het hele verhaal. Veel horecaondernemers betalen nu al ruim boven het minimumloon. Daarnaast bieden ze ook andere voordelen: papadagen, vrije weekenden, vaste contracten… Ze moeten wel, want jongeren stellen steeds hogere eisen. De jongeren van nu willen niet meer zes dagen in de week aan één stuk door te werken, maar hechten belang aan een betere balans werk-privé.

Een creatieve oplossing voor het personeelstekort is gebruik maken van zij-instromers. Er is namelijk sprake van mismatch op de arbeidsmarkt: er zijn heel wat openstaande vacatures aan de ene kant, en tegelijkertijd vindt 4,4 procent van de beroepsbevolking geen baan. Hun opleiding en ervaring sluit niet aan op de vraag uit de markt. Middelbaar en lager opgeleide werkzoekenden kunnen met een opleiding en via leer-werktrajecten en stageplekken een kans krijgen in de horeca.

Rent a Butler

Een andere creatieve oplossing is om gebruik te maken van de studenten van Rent a Butler. Zit u tijdelijk of structureel om personeel verlegen? Bij Rent a Butler kunt u terecht voor bedieningsmedewerkers, party managers, barpersoneel, zelfstandig werkende koks, hulpkoks, afwassers,… Wanneer u op zoek bent naar personeel voor een evenement, kunt u via ons ook oestermeisjes, hostessen en op-en afbouwers inschakelen. Wij stomen onze studenten klaar om volledig in uw horecagelegenheid mee te kunnen draaien. Elke kracht van Rent a Butler beschikt over de juiste basiskennis en indien dit gewenst is, kan hij / zij haar kennis nog verder uitbreiden met een cocktail workshop, barista training, oestertraining of een ontbijt- en dinertraining. Neemt u gerust contact met ons op voor meer informatie.

Actueel, Vacatures

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.