Koffie schenken als een echte barista

Dit worden de trends in horeca 2018

In januari 2018 organiseert de nationale Horecava opnieuw een InnovationLAB. Tijdens dit evenement ontdekken professionals uit de foodservice branche wat de trends in de horeca voor aankomend jaar zullen zijn. Voor 2018 zijn dat er vier: circulariteit, identiteit, technologie en third places. Heb jij een bijbaan in de horeca of zoek je er één? Grote kans dat je met één of meerdere trends te maken krijgt.

  1. Circulariteit

Nu consumenten steeds bewuster bezig zijn met duurzaamheid en het milieu, en graag eerlijke producten willen, kan de horeca natuurlijk niet achterblijven. Eén van de grote trends is dan ook ‘circulariteit’. Hierbij draait het om oplossingen voor voedselverspilling en hergebruik van materialen. Het streven is om zo min mogelijk waarde van grondstoffen en producten te vernietigen in het gebruik. Een voorbeeld is om stoelen en tafels door ze te repareren of aan te passen, opnieuw te gebruiken. Het recyclen van bierflesjes of composteren van koffiedrab zijn andere voorbeelden. Aan de Amsterdamse Zuidas is het gloednieuwe paviljoen van ABN Amro opgetrokken: Circl, een inspirerende plek in het kader van circulariteit. Op de begane grond is het Circl Restaurant gevestigd, waar met een klein vast menu gewerkt wordt. Groenten van Instock, dat werkt met reststromen van supermarkten, worden dagelijks aangevuld met producten die de markt en het seizoen op dat moment te bieden hebben.

  1. Identiteit

One trick pony’s, oftewel: concepten waar de focus op één product of één verhaal ligt, worden hot en zijn in de grote steden al steeds meer te zien. Denk hierbij aan bijvoorbeeld het hippe The Avocado Show in Amsterdam; het allereerste avocado restaurant. Naast deze singleline product concepten, zijn er ook concepten die juist het verhaal achter hun concept versterken door middel van storytelling. Waar komt het product vandaan, hoe wordt het bereid en wat is de invloed op de gezondheid of omgeving? Het wordt trendy om dit soort verhalen te vertellen.

  1. Technologie

Technologie is haast niet meer weg te denken uit het dagelijks leven en ook horecaondernemers spelen steeds meer in op de ‘tech trend’. Dankzij zogeheten ‘multiple connected devices’ wordt het mogelijk om met je smartphone in een hotel in te checken en meteen ook gepersonaliseerde tips te ontvangen voor activiteiten in de buurt. Met beacons kunnen passantenstromen achterhaald worden, zodat horecaondernemers vervolgens hun openingstijden en assortiment hierop kunnen aanpassen. Ook augmented reality (AR) en virtual reality (VR) vinden hun weg naar de horeca. Denk aan VR-dining: oesters eten op een Zeeuws strand en van een ondergaande zon genieten of wijn drinken in een Franse wijngaard, de mogelijkheden met Virtual Reality zijn eindeloos. VR-dining zorgt voor een extra beleving voor de gast, waar hippe horecaondernemers zeker gebruik van zullen maken.

  1. Third places

We sluiten het overzicht van de trends in horeca 2018 af met ‘third places’. Met third places worden plekken bedoeld waar iemand niet alleen vrienden ontmoet, maar ook werkt, huishoudelijke taken combineert, persoonlijke verzorging ondergaat en dat allemaal in een aantrekkelijke en sfeervolle omgeving. Denk aan een wasserette, boekenwinkel of een fietsenwinkel waar je ook kunt koffiedrinken of kunt lunchen. Je hebt misschien onlangs in de media gelezen dat Utrecht haar horecaregels zal aanpassen. Het Ontwikkelingskader Horeca Utrecht 2017 biedt in ieder geval al meer ruimte voor dergelijke mengvormen met detailhandel en voor horeca in de wijken.

Maak kennis met de trends in horeca

Nu de economie weer aantrekt, draait ook de horeca op volle snelheid. Maar om de gast van vandaag én morgen van dienst te zijn, moeten horecaondernemers vooruitkijken. Bovenstaande trends zullen steeds duidelijker naar voren komen. Als je zelf in de horeca werkzaam bent, of wilt zijn, dan is het zaak om handig op deze trends en op de wensen van je gasten in te spelen. Bezoek daarom Horecava. Van maandag 8 tot en met donderdag 11 januari 2018 kun je in RAI Amsterdam inspiratie opdoen en de nieuwste trends ontdekken.

Wil je graag in een sector werken die altijd verandert en innoveert? Dan is een (bij)baan in de horeca echt iets voor jou! Bij Rent a Butler zijn ze continu op zoek naar studenten die naast hun studie graag wat willen bijverdienen. Groot voordeel aan werken via Rent a Butler is dat je zelf je werkagenda kunt invullen. Of je nu een paar uur per week of juist full time aan de slag wilt, bij Rent a Butler hebben ze altijd een leuk project dat binnen je schema past. Meld je aan!

Horecava 2018

Actueel, Onderzoek, Trends

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.