Tips om horecapersoneel te vinden

Tips om horecapersoneel te vinden en te behouden

De horeca is erg populair onder scholieren; tenminste toch voor even dan. Tv- programma’s als Master Chef en Heel Holland Bakt werken daar aan mee. Maar als jongeren vervolgens de praktijk gaan proeven en lange dagen maken, haken ze toch vaak weer af. Het werk is lichamelijk te zwaar en te slecht betaald, luidt de kritiek. Maar er is juist een schreeuw naar vakkundig horecapersoneel op de arbeidsmarkt. Hoe vindt u die mensen en houdt u de gemotiveerde krachten ook bij u in het bedrijf? Hierbij een paar tips om horecapersoneel te vinden én te behouden.

Vraag en aanbod

In de horeca is vraag en aanbod bepaald niet op elkaar afgestemd. Circa 11.000 jongeren bemachtigen jaarlijks een mbo- diploma op het gebied van hospitality / gastvrijheid. De vraag naar nieuw personeel is echter drie keer zo groot. Om uit te vinden hoe dat komt, is het verrijkend om te luisteren naar de scholen. Die stellen dat het enthousiasme voor het vak vaak als een plumpudding inzakt zodra jongeren met het werkende leven kennis hebben gemaakt.

Waar de schoen wringt

Iedereen weet dat er in de horeca geen 9 tot 5-mentaliteit heerst. Hard werken is het, zwaar voor lijf en leden. Daar staat tegenover dat geïnteresseerden de vergoeding vaak een afknapper vinden. Dan is de keuze voor een ander vak snel gemaakt. Dat soort zaken beter en aantrekkelijker regelen voor uw personeel, is natuurlijk een prima stap. Als dat kan natuurlijk. Verder hebben de scholen de taak om het romantische beeld dat men aanvankelijk heeft, bij te stellen.

Tips om horecapersoneel te vinden: social media

Wat kunt u als werkgever doen? Het is aan te raden in een vacature niet alleen te vermelden wat u zoekt, maar ook duidelijk aan te geven wat u te bieden hebt. Dat lijkt een open deur, maar toch gebeurt dat nog veel te weinig. Kruip verder in de wereld van jongeren en wees creatief. Voor hen is social media bijna van levensbelang geworden: gebruik dat dan ook voor uw bedrijf. Last but not least: kijk ook eens naar ouderen. Zij hebben vaak een gedrevenheid waar u ‘u’ tegen zegt.

Tips om horecapersoneel te vinden: Rent a Butler

Dringend op zoek naar extra mankracht voor uw horeca-onderneming? Neem eens contact op met Rent a Butler. Als horeca-uitzendbureau leveren wij al sinds 1999 jonge, gemotiveerde tijdelijke medewerkers aan horeca-ondernemers. Zoekt u bedienend personeel, hulpkoks of afwassers voor in uw zaak? Of party managers, hostessen, op- en afbouwers, oestermeisjes om uw evenement tot een groot succes te maken? Onze studenten krijgen eerst een goede opleiding zodat ze zich perfect uit de slag weten te trekken en direct bij u kunnen meedraaien.

Actueel, Horeca Rotterdam, Ondernemen

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.